Prietenii Camino

Grup Facebook Prietenii Camino

Întrebari frecvente

Atunci când auzi pentru prima data de Camino, îti vin în minte o sumedenie de întrebari. Am trecut prin aceasta experienta înainte de primul Camino. Am întâlnit din nou situatia atunci când le povesteam altora despre Camino. Primele întrebari sunt, de multe ori, similare. De aceea, am încercat sa le adun si sa le raspund aici.

Daca aveti si alte întrebari, sau alte raspunsuri la întrebarile de mai sus, va rog sa le împartasiti, fie lasand un comentariu, fie trimitandu-le la adresa de contact.

  • Ce este, de fapt, Camino? Este un loc, o manastire?

Camino în limba spaniola înseamna Drum, Cale. Camino este un drum. Un stravechi traseu de pelerinaj catre moastele Sfântului Iacob, aflate în catedrala din orasul spaniol Santiago de Compostella.

Desi în acest oras se poate ajunge pe mai multe rute, cea mai faimoasa cale de acces este cea care traverseaza Spania de la Est la Vest, începând de la poalele Pirineilor, din Franta. Din acest motiv, aceasta ruta este cunoscuta sub numele de Camino Frances si este ruta la care vom face referire la conferinta.

  • Când se merge pe Camino?

Camino este un drum. Bine marcat, precum un traseu montan. Tocmai de aceea Camino poate fi parcurs oricând.

În alegerea perioadei, factorii de luat în considerare sunt clima si afluxul de pelerini. Clima este continentala, cu influente oceanice în vest. Muntii si regiunea Galicia sunt renumite pentru umezeala, chiar si în anotimpurile calduroase, pe când zona de câmpie – Mestas – este mult mai uscata, chiar arida vara. Numarul de pelerini variaza în functie de sezon, cu un maxim în luna august, când locurile de cazare sunt foarte solicitate.

  • Plecarile se fac cu un grup? Cine le organizeaza?

Ca si la munte, se poate pleca singur, cu un prieten sau cu un grup de apropiati. Având în vedere încarcatura locurilor si faptul ca mersul ofera un prilej aparte de meditatie, majoritatea pelerinilor aleg sa mearga singuri. Acest fapt nu presupune o izolare, deoarece în aceeasi perioada merg pe Camino alte zeci (chiar sute) de pelerini, cu care prieteniile se leaga usor.

  • Cât costa sa ma înscriu?

Camino este un spatiu deschis pentru oricine, oricând. Singurele cheltuieli de luat în calcul sunt cele strict legate de necesitatile personale: mâncare, cazare si transport de acasa si înapoi.

  • Poate sa mearga oricine pe Camino?

Oricine poate parcurge Camino, indiferent de varsta, greutate, gen, religie, sau alta categorie în care un om ar putea fi încadrat.

  • Nu este periculos sa merg singur(a)?

Aflat în plina Europa occidentala, Camino este presurat de localitati. Camino este strabatut anual de sute de mii de pelerini. Pelerinii sunt respectati de catre localnici, iar între ei exista un spirit de într-ajutorare. Acestea sunt câteva argumente despre securitatea pe Camino.

  • Trebuie sa am o pregatire fizica speciala?

Nu este necesara o pregatire anume, dar în acelasi timp, niciodata nu esti pe deplin pregatit. Ideal este ca pelerinul sa fie obisnuit cu mersul pe jos si purtarea rucsacului. Însa putini sunt cei care au antrenament de mers minim 20 km zilnic. Indiferent de pregatirea initiala, pe parcursul Camino corpul se adapteaza noilor conditii.

  • Este neaparat sa faci tot drumul o data si sa petreci o luna întreaga acolo?

Parcurgerea Camino Frances dureaza aproximativ o luna. Persoanele care nu au acest timp la dispozitie, pot divide traseul în portiuni de câte o saptamâna – doua, pe care sa le parcurga în timp.