Prietenii Camino

Grup Facebook Prietenii Camino

Povestitori

Veronica Dragoi

La apogeul unei cariere de success în marketing, a decis sa încerce altceva, si a deschis un hostel. Decizia a venit în urma parcurgerii Camino, de unde si titlul cartii pe care a publicat-o: Camino – o calatorie care mi-a schimbat viata.

A parcurs Camino pe jos, în 2004 si 2008.

Veronica în viata cotidiana: „Indiferent ce fac, preocuparea mea permanenta este aceea de a trai în prezent. Si nu e usor deloc.”

O definitie proprie pentru Camino: „Cel mai bun maestru pe care l-am avut.”

Un moment memorabil de pe Camino:Imposibil de ales… sunt prea multe si prea importante! Si tocmai pentru ca n-am stiut sa raspund acestui tip de întrebare, m-am hotarât sa scriu romanul Camino – O calatorie care mi-a schimbat viata.”

_______________

Marcel Doros

Marcel Doros, alias Mark, este un timisorean pasionat de Camino. A strabatut traseul de 2 ori si a povestit despre acesta în prezentari sau conferinte organizate în mai multe orase din Vestul tarii. În curând, va împartasi cunostintele sale si cu publicul din Bucuresti.

Marcel Doros în viata cotidiana: Fost handbalist, inginer si speolog. În prezent practicant de taijiquan, baguazhang, qigong si astrolog în cadrul Asociatie de Metafizica Geea Life Timisoara, organizator începând din anul 2004 a Festivalurilor ExpoZodiac si EzotericFest.

Marcel si experienta Camino: Am parcurs deocamdata de doua ori Camino, 900 de km în 2006 (36 de zile, 21 aug – 25 sept) de la Saint Jean Pied de Port (Pirinei) la Finisterre (Atlantic) si 1250 de km în 2007 (44 de zile, 26 iul – 11 sept) de la Moisac (Franta) la Santiago de Compostela cu continuare spre Finisterre si Muxia (Atlantic).

Însa nu pot sa spun de câte ori voi mai face Camino în anii urmatori.”

O definitie proprie pentru Camino: „Camino reprezinta initierea omului de rând, a oricui îsi doreste si este pregatit sa o accepte. Este o Cale foarte vie întretinuta de trairile, povestile si amintirile fiecarui loc si a fiecarei persoane care a fost sau care va veni. Aici exista doar continuitate. Pe Camino amanuntele sunt mult mai importante decât în viata obisnuita, totul se amplifica, totul se limpezeste si te trezesti în fata ta. Este locul unde se poate învata ca ai nevoie de foarte putine lucruri pentru a fi fericit. Camino este ca o scoala sau poate, un examen, functie de schimbarile pe care le aduce în viata noastra.”

Un moment memorabil de pe Camino: „Când ajungi pe Camino, daca te deschizi sufleteste, Camino te schimba si devii un alt om. Ajungi sa traiesti în alt fel trezitul de dimineata, fiecare kilometru parcurs, un simplu dus, placerea unei cafele sau a micului dejun, o simpla privire spre alt pelerin sau spre natura. Camino în sine este un moment memorabil prin ceea ce reprezinta, pentru ca alunga din mintea noastra toate grijile si putem fi atenti la trairile noastre reale.

Uneori, despre o zi pe Camino putem povesti mai mult decât despre un an obisnuit din viata noastra. Sau putem spune ca într-o zi pe Camino stam împreuna cu noi însine, ne urmarim si ne cunoastem reactiile si propria persoana mult mai profund decât în situatiile cotidiene de acasa, situatii în care suntem concentrati doar pe a face lucruri.

Memorabila este si prietenia care apare pe Camino, nu ai cum sa uiti momentul pozei de grup de la Catedrala din Santiago de Compostela si despartirea de familia care s-a creat pe Camino – asa am denumit noi grupul de 25 de persoane cu care am facut împreuna pelerinajul, având acelasi ritm de mers, si cu care ne-am împrietenit si ne întâlneam aproape zilnic în refugii si popasuri.”

_______________

Ion Nicolae

Profesor universitar de geografie, autor de manuale si enciclopedii, o figura de marca a geografiei românesti.

Fascinat de bogatia Camino, Ion Nicolae a parcurs Camino de 4 ori, pe jos, împreuna cu sotia sa – Cornelia Nicolae:

2006 Roncesvalles – Santiago de Compostela 790 de km (Camino Frances varianta clasica)

2007 Lescar (Pau, Franta) – Leon (Camino Frances – partial- cu varianta aragoneza)

2008 Belorado – Burgos – Santiago de Compostela – Fisterra  600 km

2009 Saint-Jean-Pied-de-Port – Burgos – Leon – Ponferrada – Santiago de Compostella 811 km

Ion Nicolae în viata cotidiana: Sunt profesor de geografie umana (geografie sociala, antropogeografie generala si toponimie), am conducere de doctorat, am sute de lucrari de licenta conduse, zeci de lucrari de gradul I realizate sub îndrumarea mea de catre fosti studenti azi profesori în licee si scoli generale din Maramures pana in Dobrogea.

Am scris peste 40 de volume dedicate statelor lumii, continentelor lumii, patrimoniului mondial UNESCO (în care intra si Camino de Santiago), superlativelor geografice ale Terrei s.a. Teza de doctorat trateaza tema Suburbanismului în Romania iar alte doua volume sunt dedicate toponimiei romanesti si internationale; cateva manuale de liceu (de geografie umana) si unul de Antropogeografie (nivel universitar) ar fi de adaugat pe lista publicatiilor „voluminoase”.

Am vizitat multe dintre tarile Europei (nu toate), am facut o vizita in SUA (pe coasta de vest, San Francisco – Los Angeles plus un circuit prin Nevada, Utah, Wyoming, Montana, California (inclusiv in faimosul Yellowstone N.P., primul P.N din lume, f.1872). Am doi copii si trei nepoti (cel mai mare 5 ani, cel mai mic, un an), o sotie model, cu un camp bioenergetic extranormal, pictor amator (cu o expozitie recenta la Cercul Militar).”

O definitie proprie pentru Camino: E greu de dat o definitie. Oricum o experienta de neuitat si de neocolit (=obligatorie) pentru orice om normal de pe planeta asta! O adevarata scoala (oaza) a normalitatii, într-o lume dominata de anormal. O ocazie de a arata lumii (prin reprezentantii ei ce strabat Camino an dupa an) ca exista si altfel de români, decât cei ce umplu paginile tabloidelor occidentale. În mod cert este o întâlnire cu tine si cu trecutul tau care te însoteste la tot pasul – Camino este si un drum în memorie, nu doar unul prin polvo, barro sol y lluvia din N Spaniei. Pentru o mai subtila calificare a Camino, putem apela la poezia lui Antonio Machado Caminante no hay camino, cuprinsa într-un faimos cantec accesibil pe internet (youtube) sub „codul” Cantares. Si poezia este accesibila pe internet, tambien.”

Un moment memorabil de pe Camino: „Au fost mai multe, dar unul e cu adevarat de retinut. Plecasem din Portomarin (Galicia, provincia Lugo), dis de dimineata, pe întuneric, si m-am trezit dupa vreo 5 km ca nu-mi pusesem genunchera. Acea genunchera îsi facuse pâna atunci datoria si atenua durerile ce-mi cuprindeau ligamentele piciorului stâng, dupa ce strabateam vreo 10-15 km si-mi faceau restul etapei greu de suportat. Eram panicat, întrebându-ma de unde voi putea face rost de o alta, mai ales în acea zona de un rurala fara eventuale puncte farmaceutice.

N-a fost însa nevoie de alta genunchera, pentru ca de atunci – au trecut mai bine de trei ani – NU M-A MAI DURUT GENUNCHIUL. Probabil ca Cel de Sus a hotarât ca eu nu mai am nevoie de asa ceva si ca este momentul ca obiectul uitat sub perna sa fie util altei persoane aflate în dificultate. De atunci, oricât ar parea de curios, am început sa cred ca exista miracole. Camino este un nimerit prilej de a constata ca miracolele fac parte din viata noastra.

_______________

Richard Reese

Richard Reese este cetatean olandez, însa locuieste în România din 1997.  Camino pentru el a avut o motivatie speciala pentru ca l-a ajutat în strângerea de fonduri pentru o cauza caritabila.

Richard a parcurs Camino 1 data, cu bicicleta.

Richard Reese în viata cotidiana: „Sunt trainer si consultant în dezvoltare organizationala si specialist în obtinerea de rezultate exceptionale cu echipele. Derulez mai multe proiecte în întreaga Europa de Sud-Est, iar echipa mea de traineri actioneaza în special pe teritoriul României. Pe lânga training si coaching, iubesc sa merg în expeditii de mountain bike (ciclism alpin) – am fost instructor de mountain bike în Luxemburg – împreuna cu prietenii mei, Jan si Sam cu care am parcurs si drumul de pelerinaj din Spania. Sunt, de asemenea, un bucatar pasionat – un motiv important de a vizita nordul Spaniei iar si iar si iar”.

Richard si experienta Camino:„Am parcurs Camino în iunie 2007 cu bicicleta, de la Roncesvalles la Santiago de Compostela, împreuna cu prietenii mei (unul belgian si unul britanic) ciclisti. Am calatorit cu avionul pâna la Madrid, cu masina pâna la Roncesvalles si bicicletele pe care le închiriasem ne asteptau acolo! Întregul Camino pe bicicleta a durat 13 zile. Când am ajuns la Santiago „kilometrajul” arata 811 km. Puteti citi toate povestioarele noastre amuzante, fotografiile si experientele pe www.janrichardsam.blogspot.com (nu cititi când va este foame).”

O definitie proprie pentru Camino:„Esti doar tu si drumul. Este în acelasi timp prea lung si prea scurt. Este fascinant si plictisitor. Este provocator si usor. Este uimitor si groaznic. Este cald si rece. Este sarac si bogat. Este renuntare si continuare. Este cea mai strabatuta, cea mai traita ruta din lume unde milioane de oameni au trait experiente foarte diferite. Si e doar un drum…”

Un moment memorabil de pe Camino: „Pe care sa-l aleg?Am mai multe în minte. Când privest fotografiile alte zeci de momente speciale îmi revin în minte:

  • Momentul când bicicleta lui Sam s-a stricat atât de tare încât nu o puteam repara singuri, si am gasit un atelier de reparat biciclete chiar în satucul în care ne oprisem – dupa ce nu vazusem niciun atelier pe parcursul a sunte de kilometri (în afara oreselor principale).
  • Nenumaratele albergue (locuri de cazare) frumoase de-a lungul drumului. Majoritatea sunt gestionate de voluntari.
  • Am cunoscut o fata care venise pe jos din…Letonia.
  • Gasirea unui robinet cu vin în zidul unei bodega de pe drum (inispirata idee!)
  • Peisajul din Galicia, de o frumusete care-ti taie respiratia (este verde ca Irlanda) si contrastul cu deserticele Mesetas. Si lista ar putea continua… „

_______________

Ramona Venturini

Inginer de formatie, actualmente preda germana, are un cabinet de consultatii astrologice .

Este unul dintre cei mai pasionati pelerini din România: a initiat primul grup de discutii pe aceasta tema, a tinut numeroase conferinte despre Camino si a organizat expozitii de fotografie. A scris cartea Pelerini la Santiago de Compostela – Jurnalul celor 900 de km perpedes din Pirinei pana la Atlantic pe Camino.

Ramona a parcurs Camino de 4 ori pe jos:

2006 – Saint Jean Pied de Port – Santiago – Finisterre 900 de km (Camino Frances)
2007 – Moissac (Franta) – Santiago – Finisterre – Muxia – 1250 de km
2008 – Jaca – Santiago – Finisterre – 970 de km  ( Camino Aragonez – Camino Frances)
2009 – Somport – Santiago – Finisterra – 1000 de km ( Camino Aragonez- Camino Frances)

O definitie proprie pentru Camino: „Camino este pentru mine un drum sacru, o calatorie a purificarii si transformarii interioare, în care inima se deschide si sufletul devine activ. O cale catre divinitate. Un spatiu plin de Cinste si Onoare.”

Un moment memorabil de pe Camino: „Momente memorabile pe Camino sunt foarte multe. Un drum pe Camino este ca si o viata. Memorabili sunt oamenii pe care i-am întâlnit, Tacerea, Lumina , Compasiunea, Fratia Universala.”

_______________

Moderator:

Francesca Dogaru

Studenta la actorie, actrita colaboratoare la Teatrul Masca si ursitoare în intervalurile dintre facultate si teatru.

A parcurs Camino 1 data, cu bicicleta, si i-a ramas în suflet. 

Francesca în viata cotidiana: „Un om obisnuit”

O definitie proprie pentru Camino: „Un drum spre mine însami”

Un moment memorabil de pe Camino: Camino. Trezitul cu noaptea în cap, pana de cauciuc, soarele fierbinte si arsurile, urcusurile, zborul pe bicicleta la vale, linistea, livezile de maslini, schimbarea peisajului – pe bicicleta se schimba mai repede, senzatia de infinit, oamenii…”