Prietenii Camino

Grup Facebook Prietenii Camino

25 iulie - sarbatorirea Sfântului Iacob în Santiago

Pelerinii si toti cei care au avut bucuria sa-l vizite stiu: Santiago de Compostela este un oras vibrant a carui inima are un ticait auzibil de-a lungul întregii nopti. Dar nicio zi si nicio noapte nu e la fel de animata ca cea de 25 iulie.

Pe 25 iulie este sarbatoarea Sfantului Iacob în Santiago de Compostela.

Anii când sarbatoarea cade duminica sunt ani sfinti, prilej de festival si de adunare a mii de pelerini din întreaga lume în orasul devenit neîncapator.

Anul acesta, 2010, este un asemenea an – an sfânt iacobeu.

Care este puterea de atractie a acestei sarbatori?

În anii sfinti – traditia spune – celor care ajung la Santiago de ziua apostolului li se iarta pacatele.

O alta motivatie importanta: festivitatile organizate în cinstea Sfântului.

La slujba din somptuoasa catedrala participantii, printre care si familia regala, primesc binecuvântarea si sunt învaluiti de fumul tamâii din botafumeiro. Botafumeiro este cadelnita uriasa, specifica Santiago, care iese la lumina doar în zile de mare sarbatoare, purtata pe umeri de 8 barbati. Apoi, prinsa într-un scripete în centrul catedralei, îsi face dansul pâna în tavan în laturile cladirii.

Sarbatoarea continua în Plaza del Obradoiro unde spectatorii sunt iluminati de focurile de artificii de pe fatada catedralei.

Întregul oras cânta si danseaza  – este sarbatoarea sfântului patron al orasului si al tarii!

**** Pentru a marca aceasta sarbatoare si noi cei de la Explore Camino vom avea un moment festiv

în care gândurile ni se vor îndrepta spre Santiago si toti cei care se afla acolo, mai ales catre pelerinii români, mult mai numerosi decât în alti ani.

Acest moment se va petrece în cadrul cocktailului cultural organizat într-o fermecatoare abatie catolica de la poalele Fagarasului – Cârtza – cea fara acoperis, amintind de manastirea Sfântului Anton de pe Camino. Am acceptat invitatia facuta cu sufletul deschis de echipa de organizare a brunch-urilor si cocktail-urilor culturale din Transilvania: Mioritics si Institului European al Itinerariilor culturale.

Programul serii anuntat de organizatori suna astfel:

Programul începe la ora 19:00 cu o scurta piesa de teatru, pusa în scena de elevii scolii din sat. Urmeaza apoi un concert în biserica evanghelica, cu muzica din Barocul german – Chiesa Evangelica Tedesca, sustinut de Cipriana Smarandescu, venita în pelerinaj transilvan tocmai de la Roma. Urmeaza o mica pauza pentru a degusta prajiturile pregatite de localnici, timp în care puteti admira fotografiile realizate de copiii din sat. Partea a doua a cocktail-ului cultural începe cu o scurta prezentare a drumului de pelerinaj catre Santiago de Compostela si, apoi, la lasarea întunericului, veti asista la Prabusirea casei Usherproiectia unui film francez inspirat de povestirea lui Poe, cu muzica originala live si versuri din Baudelaire – împreuna cu Ansamblul Einuiea ai actrita Crenguta Hariton din Bucuresti.

Cocktailul de la Cârta face parte din proiectul Transilvanian Brunch, început din 2008. Brunch-urile sunt organizate, de regula, în ultima sâmbata a fiecarei luni, într-o locatie deosebita si se bucura, pe lânga oferta culinara, de o tematica speciala. Începand cu acest sezon, aceste evenimente s-au îmbogatit cu cocktailuri culturale, care pun accent pe specificul local. Acest proiect este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).


2 comments to 25 iulie – sarbatorirea Sfântului Iacob în Santiago

  • 25 iulie – sarbatorirea Sfântului Iacob în Santiago ? Explore
    Camino este o pagina ziditoare pentru suflet. Mult spor si folos duhovnicesc!

  • Sorin C

    Botafumeiro este scoasa in fiecare zi! Slujba pentru pelerini se tine zilnic de la 12.
    Eu zic sa face?i Camino sau sa va documentati mai bine.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>