Prietenii Camino

Grup Facebook Prietenii Camino

Camino si scoicile sale

Scoica este simbolul Camino si al pelerinilor sai.

Nu este o scoica oarecare, ci acea scoica oceanica cunoscuta drept scallop în engleza si vieira în spaniola. Mult mai expresive sunt denumirile coquille Saint Jacques în franceza, Jakobsmuschel în limba germana si pilgrim mussel în suedeza.

Întâlnesti scoica peste tot: agatata pe rucsacii pelerinilor, încastrata în ziduri de catre localnicii prietenosi, pe palaria si mantaua Sfântului Iacob, în ipostaza sa de pelerin medieval, si chiar în portiile de tapas din barurile compostellane.

Marcajul traseului este o scoica stilizata.

Originile acestui simbol provin din legenda Sfântului Iacob si descoperirea corpului sau acoperit de scoici pe coasta Spaniei.

În traditiile celtice , scoica era un simbol al fertilitatii, benefic pentru cuplurile care parcurgeau acest drum. De asemenea, scoica evoca apusul soarelui indicând, parca, directia de mers a pelerinilor – mereu catre vest.

2 comments to Camino si scoica

  • ‘Legenda’ scoicii are multe alte detalii. De exemplu, pelerinii nu ar trebui sa o poarte pe rucsac in drum catre Santiago (desi recunosc ca si eu am facut-o). In vremuri stravechi, era ‘premiul’.. recunoasterea. Pelerinii strabateau toti acei km si odata ajunsi la destinatie primeau scoica, ‘trofeu’ cu care se intorceau acasa. Pe jos din nou.. evident.

  • Nu stiam acest lucru, desi este intuitiv si firesc. Ei, lucrurile s-au mai schimbat in era accesului rapid la resurse, insa scoica si istoria adapostita in ea…raman

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>